Wil je kwaliteitsvolle muziek maken dit jaar in je homestudio ? 

Wel, dan moet je af van het geloof dat je alleen goed kan mixen als je een dure audio-school hebt gevolgd:

DEEL 3 COMPRESSIE

In de vorige blog nr 5 hadden we het over het verhaal van een collega, die zelf audio-school heeft gevolgd en vanuit de werkelijkheid zijn bevindingen geeft, en mezelf veel heeft bijgebracht en die ik jullie bij deze doorgeef

Waarschijnlijk zijn er weinigen onder jullie die een opleiding als audio-engineer hebben genoten, mijzelf incluis. Je zou zelfs denken dat je de grootste geheimen hierdoor zal missen die jou helpen om een goede eindmix te maken. Niet dus !

 

 

Er zijn 3 belangrijke zaken die hij tijdens zijn opleiding zeker heeft meegekregen, die zijn wereld veranderd hebben. Hier volgen de 3 zaken die er toe doen:

1/ Editing: reeds besproken in blog Nr 4
2/ EQ: reeds besproken in blog Nr 5
3/ Compressie: nu in deze blog Nr 6

 

Luc LF Caeyers

Deepin2studio

 

De online cursus “Basics in The Mix” geeft je een eerste inzicht in EQ, Compressie, Editing, Mixing en Mastering. Deze cursus biedt een solide basis training om de cruciale stappen in het mix proces goed te beheersen, én bovenal zal je merken dat het helemaal niet zo moeilijk is om dit te leren, maar iemand moet het je duidelijk vertellen, en dat doen we met deze cursus. En je zal merken dat uw mixen hierdoor reeds naar een hoger niveau worden getild.

In deze blog alvast een korte intro over de derde parameter: COMPRESSIE

COMPRESSIE is een tool die het manuele werk van een mix-engineer automatiseert. Vroeger, toen er nog geen compressor bestond, zorgde een mix-engineer dat stille partijen luider klonken en de luide partijen stiller klonken door constant met de volume faders te schuiven op de mengtafel. Want iemand die bijvoorbeeld zingt, heeft stille passages en luide passages tijdens de opnames, maar in het eindresultaat moet elke passage, zowel de stille als de luide duidelijk hoorbaar zijn en dat deden ze door de volumes van de diverse passages naar elkaar toe te brengen, om zo een uniform geheel te krijgen dat goed verstaanbaar was.

 

 

Zo is men op het idee gekomen om dit proces to automatiseren door middel van een compressor, die comprimeert de luide pieken naar een lager niveau en brengt de stille passages naar een luider niveau en dit volgens de parameters die de gebruiker op de compressor instelt.

De beste manier om een compressor te leren gebruiken, is door hem te gebruiken en alle instellingen te overlopen en te luisteren wat het effect is op uw track. Een goeie manier om te zien wat een compressor doet is uw track in een wave-form in uw DAW te laden, daar een compressor op te plaatsen met een aantal instellingen en diezelfde track te bouncen naar een nieuwe audiotrack inclusief uw compressor en beide wave-forms te vergelijken. Op die manier hoor je niet alleen wat een compressor doet, maar zie je ook effectief aan uw wave-form wat de compressor doet.

 

 

 

 

“Een compressor kan je samenvatten in 3 woorden: een automatische volumeknop !”

 

Luc LF Caeyers

Deepin2studio

 

Uit mijn eigen ervaring heb ik ontdekt hoe een compressor alles kan stuk maken en de ziel uit je productie zuigt, met als gevolg dat er geen definitie, sprankel meer is en alleen maar doffe ellende uit je speakers komt. Daarom hier mijn drie grootste compressie flaters:

Flater 1: Te snelle Attack: Hoe sneller uw compressor aanslaat, hoe sneller hij van uw signaal gaat comprimeren en hoe minder natuurlijk en dynamisch uw track gaat klinken.

Flater 2: Te lage Threshold: Hoe lager uw Threshold, hoe meer uw track wordt gecomprimeerd. Hierdoor zuig je de volledige ziel uit je productie. Het kan niet de bedoeling zijn om uw signaal met 12 dB te comprimeren en het overblijvende signaal dan gaan te versterken. Op die manier haal je al de finesse uit je werk en krijg je alleen maar doffe ellende te horen, die je dan ook nog gaat versterken.

Flater 3: Presets verkeerd gebruiken: Elke plugin, zo ook de compressor, heeft een aantal voorgedefinieerde presets, die de instellingen voor jou presenteren. Laat je hier niet door misleiden. Wat Attack, Release en Ratio betreft, is een preset een goeie start, maar de Threshold en Make-up Gain instelling in een preset is onzin, want zij weten niet hoe luid jou track is. Het best is om Threshold en Make-up Gain te resetten in een preset, en deze zelf in te stellen volgens het volume van jou track.

Muzikale groeten !

Luc LF Caeyers

 

 

Pin It on Pinterest