Wil je kwaliteitsvolle muziek maken dit jaar in je homestudio ? 

Wel, dan moet je af van het geloof dat je alleen goed kan mixen als je een dure audio-school hebt gevolgd:

DEEL 2 EQ

In de vorige blog nr 4 hadden we het over het verhaal van een collega, die zelf audio-school heeft gevolgd en vanuit de werkelijkheid zijn bevindingen geeft, en mezelf veel heeft bijgebracht en die ik jullie bij deze doorgeef

Waarschijnlijk zijn er weinigen onder jullie die een opleiding als audio-engineer hebben genoten, mijzelf incluis. Je zou zelfs denken dat je de grootste geheimen hierdoor zal missen die jou helpen om een goede eindmix te maken. Niet dus !

Er zijn 3 belangrijke zaken die hij tijdens zijn opleiding zeker heeft meegekregen, die zijn wereld veranderd hebben. Hier volgen de 3 zaken die er toe doen:

1/ Editing: reeds besproken in blog Nr 4
2/ EQ: nu in deze blog Nr 5
3/ Compressie: volgt in blog Nr 6

Luc LF Caeyers

Deepin2studio

De online cursus “Basics in The Mix” geeft je een eerste inzicht in EQ, Compressie, Editing, Mixing en Mastering. Deze cursus biedt een solide basis training om de cruciale stappen in het mix proces goed te beheersen, én bovenal zal je merken dat het helemaal niet zo moeilijk is om dit te leren, maar iemand moet het je duidelijk vertellen, en dat doen we met deze cursus. En je zal merken dat uw mixen hierdoor reeds naar een hoger niveau worden getild.

In deze blog alvast een korte intro over de tweede parameter: EQ

EQ is zowaar het sterkste middel dat je mix kan maken of kraken. Met de standaard EQ plugin in je DAW, ongeacht welke, kan je je mix vorm geven met een uiterste precisie en ruimte creëeren tussen je diverse tracks. Het is als het ware een denkbeeldig schilderdoek of paneel waar je elk tafereel een positie geeft en een kleur geeft, waardoor het geheel in harmonie blijft.

Maar het is hier dat de meeste ook uit de bocht gaan en snel in de zone van “overkill” terecht komen. Want er is niets zo verleidelijk om een kick drum individueel een goeie boost te geven op bv 60 Hz of een preset in je EQ plugin te kiezen die je individueel instrument een stevige boost geven op een bepaalde frequentie. Gevolg: je totale eindmix klinkt dof, muddy en sommige tracks verdwijnen gewoon in je mix en andere overheersen alles en bovenal, je “headroom” zal smelten als sneeuw voor de zon !

Wat is headroom ? Dit is de ruimte tussen het luidste volume niveau van je totale output van je eindmix en de 0 dBfs, waarbij de 0 dBfs het plafond is, want eens boven de 0 dBfs, ga je in het rood ( “= clipping of distortion”). Een goede headroom ligt tussen -12 dBfs en -6dBfs !

 

“EQ is de meest krachtige toepassing om uw muzikaal verhaal op een juiste manier te vertellen, maar dan moet je het correct gebruiken!”

Luc LF Caeyers

Deepin2studio

Hoe ga je dan wel te werk met EQ ? Simpel, door 2 belangrijke aspecten in de gaten te houden:

1/ Hoe meer je een frequentie in het EQ Spectrum een boost geeft, hoe meer “noise” je aan je totale mix toevoegt en hoe kleiner uw headroom wordt !

Want elke keer je iets boost in je EQ plugin, ga je eigenlijk het volume van een track opvoeren op een bepaalde frequentie, je voegt dus constant volume toe aan je totale mix.

En de sleutel voor een goede eindmix, is door voldoende headroom te voorzien.

Wil dit dan zeggen dat je nooit een EQ mag opvoeren op een bepaalde frequentie ? Natuurlijk mag je dat, maar boost alleen de goede frequenties van een track en haal al de slechte frequenties uit je track door een EQ-cut. Soms hoef je niet eens te boosten, omdat je met een EQ-cut van de slechte frequenties, automatisch de goede frequenties beter laat horen, zonder deze te boosten. En zorg dat je input volume van je EQ gelijk blijft aan het output volume van je EQ.

2/ Elke track of instrument draagt een waaier aan geluidsinformatie in zich en overlappen in veel gevallen dezelfde geluidsinformatie van andere tracks of instrumenten. Door ze allemaal samen te laten klinken zijn die tracks voortdurend in concurrentie met elkaar omdat ze elk hun positie opeisen in het EQ-Spectrum en van zich willen laten horen, wat resulteert in een geluidschaos en dat hoor je, geloof me ! Je hebt niet alle geluidsinformatie nodig van een instrument.

Dus tweede belangrijke aspect in EQ is een EQ-cut ( = subtractive EQ) doorvoeren per track of instrument en dan meer bepaald op die frequenties die overbodig zijn of onder de noemer van slechte frequenties vallen.

Neem bijvoorbeeld een stem, die heeft geluidsinformatie onder 100hz, maar is daar helemaal niet nodig. Een moderne kick drum heeft geluidsinformatie rond 400hz tot 500hz, maar is daar niet nodig. Door simpelweg een cut of subtractive EQ toe te passen op die posities, haal je de slechte frequenties van die tracks weg en maak je gelijktijdig plaats voor andere tracks of instrumenten die daar net wel hun goede frequenties hebben. En je geeft je totale eindmix weer voldoende headroom !

“Wat is nu het geheim van een goede mix: verwijder de slechte frequenties of de frequenties die geen bijdrage leveren aan je mix ! Hierdoor maak je ruimte vrij voor andere tracks die automatisch beter gaan klinken zonder ze te boosten. ”

Luc LF Caeyers

Deepin2studio

Subtractive EQ heeft een dubbele krachtige werking, namelijk het ruimt al de rommel op in je mix en maakt plaats voor de goede frequenties die daardoor beter gaan klinken, zonder dat je ze een boost moet geven. Met andere woorden, hoe een cut toch voor een boost zorgt, zonder effectief te boosten ! HOERA dat is em !! En je headroom blijft op positie.

Dus, beste vrienden van de muziek: EQ is iets om jezelf degelijk in te trainen, leer het Frequentie Spectrum en train jezelf in het zoeken van goede en slechte frequenties. Een goede oefening is om een oude mix terug op te halen en alleen EQ-cut toe te passen op elke track en zo de slechte frequenties weg te halen met 3 tot 6 dB, en dan je mix vergelijken met je oude mix. Dit ga je horen !!

Uit mijn eigen ervaring heb ik ontdekt hoe EQ alles kan stuk maken en de ziel uit je productie zuigt, met als gevolg dat er geen definitie, sprankel meer is en alleen maar doffe ellende uit je speakers komt.

Daarom hier mijn drie grootste EQ flaters:

Flater 1: Aannemen dat elke track EQ nodig heeft: Als een track goed klinkt in uw mix en zit prima ten opzichte van de andere tracks, hoef je niet persé EQ toe te passen, dat vraagt minder proceskracht van de computer.

Flater 2: Focus op het zicht: Een EQ plugin is in een DAW vaak een visueel gegeven, maar laat je niet misleiden door het zicht, maar luister naar hetgeen je doet. Als je de plugin in Bypass zet, doe je je ogen dicht en luister je vooral hoe het klinkt, want daar gaat het om.

Flater 3: Presets vertrouwen: Elke plugin, zo ook een EQ, heeft een aantal voorgedefinieerde presets, die de instellingen voor jou presenteren. Voor EQ heeft dit geen enkele zin, want niemand kan vooraf weten hoe jou track klinkt. Hun voorgedefinieerde frequentie boost en cuts zijn totaal irrelevant ten aanzien van jou mix.

Speciaal voor jullie heb ik een handige “EQ-Spiekbrief” gemaakt, je vindt hem op de website. Als je lid bent van het centrum, kan je die online raadplegen.

Muzikale groeten !

Luc LF Caeyers

 

 

Pin It on Pinterest