Je ruimte akoestisch behandelen is altijd een goede optie om een betere luisteromgeving te creëeren, omdat je op die manier ervoor zorgt dat de auditieve informatie in je ruimte zo objectief en neutraal mogelijk klinkt. Hierdoor kan je accuratere beslissingen nemen inzake EQ en balans. Maw als de muziek in je ruimte klinkt, zoals deze in werkelijkheid klinkt heb je een goede akoestiek in je ruimte.

Maar dat is niet bij iedereen het geval !

Je ruimte kan bijvoorbeeld laag frequent opbouwen door te weinig absorptie, waardoor je de indruk krijgt dat je bassen stevig doorkomen, maar in werkelijkheid slechts van een dun formaat zijn, zodra je ze elders afluistert. Of je kan zoveel reflectie hebben door gladde oppervlaktes, dat je frequenties voortdurend aanwezig zijn, en je deze gaat filteren, ondanks het feit dat ze er niet zijn. Net omdat de akoestiek in je ruimte, jouw de illusie geeft wat er auditief gebeurt of niet gebeurt in je mix, maak je foute beslissingen.

Moet je nu meteen volle bak gaan investeren in dure akoestiek ?

Nee !

Leer werken met de beperkingen. Leer je ruimte kennen, weet waar jou ruimte je bedriegt en probeer het voor te zijn. Dit is niet altijd even makkelijk, maar je hoeft echt niet naar en pro-akoestische studio te gaan, dat hoeft niet.

 

 

 

 

 

 

 

“Minder goede akoestiek in je ruimte hoeft je niet af te schrikken om te mixen !

Leer de akoestische beperkingen kennen en hou er rekening mee in je mixen !”

 

Luc LF Caeyers

Deepin2studio

Er zijn een aantal simpele zaken, die reeds een verschil maken, die je makkelijk zelf kan doen, zonder dure investeringen. Goede positie van je speakers maakt al een verschil. Je kan met een aantal simpele items zelf bijvoorbeeld een Bass-Trap maken (houten frame, Rockwool Isolatie en wat textiel) plaats deze in de hoeken van je ruimte. Daar stapelt zich namelijk het laag frequent gigantisch op. Maak wat rechte panelen op dezelfde manier en plaats deze rondom je ruimte op een voetstuk, zo kan je ze altijd verplaatsen of maak panelen met diffusors in een houten vierkant met kleine houtblokjes van diverse lengtes en dieptes, die zorgen ervoor dat het geluid op natuurlijke wijze verdeeld wordt. Op het internet staan legio voorbeelden hoe je zoiets makkelijk zelf kan maken en die zien er soms heel deftig uit hoor !

Op de foto hierboven in mijn studio zie je dat ik de zijpanelen zo heb gemaakt, dat ik telkens een vierkante uitsparing heb gelaten in de panelen, zodoende ik er een “absorber paneel” of “diffusor” kan bijsteken of weglaten en zo naar de meest optimale akoestiek streef in mijn ruimte, eerder dan bijvoorbeeld meteen vaste panelen absorbers of diffusors te installeren.

 

Wil je echt geen geld uitgeven, kan je nog altijd rekening houden met volgende tips om in jou ruimte goed te werken.

*Als je wil opnemen, gebruik de “close mic techniek”: hoe dichter je bron bij de micro is, hoe minder hij van de ruimte meepakt.

*Gebruik de achterzijde van je micro om deze te richten naar wat je zeker niet wil horen in je opname. De meeste Cardioid micros verwerpen namelijk het geluid dat van de achterzijde naar de micro komt. Dus richt de achterzijde van uw micro naar de slechts akoestische plaats in uw ruimte.

*Stel je speakers af op basis van een referentietrack, zodat die op z’n best klinken en stem je eigen mixen hierop af om zo dicht mogelijk bij een goede mix te geraken.

*Eens je ruimte goed staat, ga niet na elke mix je ruimte of speakers aanpassen, want dan ga je net zoals bij monopolie, terug naar start, als je begrijpt wat ik bedoel !

Gewoon maar om aan te geven dat de beperkingen in de akoestiek van je werkruimte, je niet hoeven af te schrikken, maar dat je die eerder moet gebruiken om je te focussen op het onder controle krijgen van je mix in jouw ruimte. Als je weet waar de pijnpunten liggen van je ruimte, kan je daar rekening mee houden in je mix. Doe deze test maar eens en pas je mix aan op basis van je pijnpunten en een referentietrack.

Muzikale groeten !

Luc LF Caeyers

 

 

 

 

Pin It on Pinterest