In de vorige blog heb ik de laatste fase in de muziek productie kort besproken, namelijk de mastering fase. Misschien klinkt jou resultaat op dat moment nog steeds niet zoals je het wil horen en ga je hoogst waarschijnlijk denken: Wat kan ik nog bijkopen aan materiaal om mijn muziek beter te laten klinken ? Je zou in converters kunnen investeren, maar maakt dat je mix beter, maakt dat je master beter ? Nee !

Waarom vertel ik je dit, wel ik heb net hetzelfde gedaan en het enige resultaat was, dat ik 2000,- Euro minder geld had en mijn mixen klonken nog even slecht. Dus, vrienden van de muziek, antwoord op deze vraag: koop geen extra materiaal met het idee dat het jou een betere mix en master zal opleveren.

Ik had me ook laten overtuigen door de wereldwijde internet forums en het commerciële circuit . Voordien had ik mij een digidesign 003 met Protools laten adviseren door een audio-engineer, maar de mixen klonken slecht.

Luc LF Caeyers

Deepin2studio

Dan heb ik me laten overtuigen om andere converters te installeren en nu heb ik een SSL Alphalink Madi SX en inderdaad wat een immens verschil in sound, en mijn slechte mixen klonken wel beter, maar waren even slecht als voorheen.

Is de SSL als converter nu beter dan de Digidesign 003 ? Ja absoluut, hij doet zijn werk veel beter en klinkt inderdaad veel beter, maar betekent dit ook dat uw slechte mixen beter klinken ? Nee, natuurlijk niet, ze blijven even slecht ! Dus doet de Digidesign 003 dan zijn werk ? Natuurlijk doet deze zijn werk en je kan daar ook goede mixen mee maken. Het is gewoon een kwestie van jezelf te trainen in je skills om te mixen.

Dus, hou je geld op je rekening en werk aan bijvoorbeeld een goede microfoon plaatsing, gain staging, betere arrangementen, strategisch gebruik van EQ en compressie in je DAW, en vooral werken met referentietracks van pro mixen. Het zijn deze elementen die een belangrijke verbetering in je eindresultaat van opnames en mixes zullen hebben, niet een dure converter !

Muzikale groeten !

Luc LF Caeyers

Pin It on Pinterest