Pro Tools

Of het nu Audio is of Midi, met Pro Tools als DAW heb je alle tools bij de hand om mooie muzikale projecten samen te stellen. Je hebt de mogelijkheid om virtuele instrumenten, samples en sounds te raadplegen, evenals midi- en track presets, editing tools en nog veel meer. Je creativiteit wordt erdoor geprikkeld en door er veel mee bezig te zijn, krijg je automatisch de skills om sneller en doeltreffender te werken en op die manier een mooi resultaat neer te zetten.

In deze cursus, die bedoeld is om met Pro Tools van start te gaan, overloop ik in 7 video’s de basisprincipes van deze DAW, zodanig je een eerste project kan starten en afwerken tot een volwaardige track. Het is geen cursus die het volledige pakket uit de doeken doet, maar je wel de basis meegeeft om op die manier de motivatie te vinden om er zelf diepgaander mee aan de slag te gaan.

Diverse instapmogelijkheden

We starten met de omgeving van Pro Tools te verkennen en je eerste project in te stellen, vervolgens gaan we tonen hoe je met audio moet werken en welke methodes er zijn om Midi te gebruiken in deze DAW. Twee belangrijke fasen in je project, zijn de editing en mixing fase. Daar heeft Pro Tools een uitgebreid pallet aan tools voor, om vlot te werken in je project. En tot slot gaan we de mastering fase kort toelichten en hoe je je song kan exporteren als volwaardige audio file, die je kan gebruiken als demo, upload op internet of als doorgeefluik naar een andere studio voor verdere bewerking.

Tevens vermelden we ook een aantal settings of preferences, waarmee je je werkomgeving kan personaliseren om snel en efficiënt te werken.

Pro Tools is een veel gebruikte DAW in professionele studios en er zijn diverse instapmogelijkheden. En als je echt nog twijfelt, kan je Pro Tools First gebruiken, wat een gratis versie is.

Om al de mogelijkheden te vergelijken, heeft AVID een handig overzicht gemaakt waar je zelf kan bepalen, welke versie het best bij jou past. Hierbij geef ik je alvast de link naar dit overzicht: https://www.avid.com/pro-tools/comparison

Inhoudstafel

Video 1: Pro Tools omgeving, Eerste project correct instellen

Video 2: Hoe audio opnemen / importeren, Playlists instellen

Video 3: Midi opnemen

Video 4: Editing

Video 5: Mixing

Video 6: Masterfader, Mixbus, Dithering, Recording to Disk

Video 7: Preferences, Settings

Pin It on Pinterest