Introductie

1. Verstandig beginnen mixen

Aan alle beginnende home-studio eigenaars, zware knoppen- en apparaat verslaafden, muzikale creatievelingen, technische DIY, akoestische hersendraaiers, in België en Nederland, gelieve deze intro even te streamen. In slechts een paar minuutjes weet je waarom je hier bent beland en waarom je wil blijven. Elk van jullie wil zelf muziek opnemen, mixen en masteren, én dat alles moet goed klinken en het liefst nog uitgebracht of gereleased worden. Wel, dat wilde ik ook, dat heb ik ook gedaan en nu wil ik dat met jullie delen. Waarom ? Om jullie veel tijd te besparen en zo sneller je doel te bereiken.

2. De Sweetspot Zone

Voor je met je eigenlijke mix begint, moet je controleren of je signaal wel op het gewenste niveau binnenkomt op je kanalen. Omdat een te sterk signaal jou plugins onder druk gaan zetten, waardoor ze niet naar behoren presteren en je moeite zal hebben om je headroom onder controle te krijgen. Voor de huidige digitale plugins ligt dat niveau op -18dBfs en dat niveau noemen ze ook wel de sweetspot zone van je plugins. Waarom -18dBfs ? Dat is het equivalent van 0 dBvu in de analoge wereld. Daar moest het signaal zo sterk mogelijk binnenkomen om ruis te onderdrukken, deze ruis hebben we niet meer in de digitale wereld.

3. Template benadering van je mix

Omdat je bij elke mix regelmatig dezelfde instellingen hanteert en bepaalde parameters standaard op een bepaald niveau moet instellen, werk je best met templates. Hierdoor word je mix-proces aanzienlijk versnelt en zal je efficiënter beginnen werken. Hoe die template eruit moet zien, hangt af van jou project uiteraard en de parameters die jij regelmatig gebruikt. Ik laat je een basis template zien, die ik voor mezelf heb ingesteld, daar kan je de audio tracks inladen of je software plugins instellen om aan je project te beginnen.

4. Mixen op het buikgevoel

Voor je aan deze fase begint, heb je al jou input signalen gecontroleerd en al je instellingen en mix tafel klaar gezet. Je hebt nog geen verdere acties ondernomen met je plugins. Je faders staan op 0 en je panning in het midden en dan ga je gedurende 30 minuten de muziek in een lus laten afspelen en enkel je faders verplaatsen en de panning instellen om zo elk instrument in je song te positioneren. Deze fase noemen ze het balanceren en positioneren van je tracks. Heel belangrijke fase omdat je hier de richting aangeeft en je genre benadrukt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je graag toegang tot de gratis video's? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang bovenop de video's het Home Studio e-boek ter waarde van €20!

Allemaal tips en tricks om te starten met jouw eerste mix.

Bekijk nu de video's!

Pin It on Pinterest