Ik heb eens “gehoord” dat er sommige mensen zijn in de wereld die een super gehoor hebben. Zij horen dingen die de rest van ons niet horen !

Deze mensen hebben “gouden oren” en bij sommige is dat een natuurtalent dat niet iedereen heeft meegekregen bij de geboorte. De gedachte is dat deze “gouden oren” hen het voordeel geven als het over opnemen en mixen van muziek gaat, én dat hun tracks zoveel beter klinken als de onze.

Dit is een “mythe” !

Laten we het even samenvatten: het idee dat sommige mensen hun eindmix beter klinkt dan de jouwe omdat ze een veel beter gehoor hebben, is een grap, een uitvlucht,…

Het is even belachelijk als het excuus dat jou mix slechter klinkt omdat iemand anders meer en duurder materiaal heeft om op te werken.

In beide gevallen missen we het punt en leggen we teveel de nadruk op de dingen die het verschil net NIET maken.

Er zijn veel meer andere factoren die een goede mix bepalen en maken, waarom maken pro mixers een betere mix dan ik en jij ?

Het is natuurlijk makkelijk te zeggen, die andere hebben een super gehoor en beter materiaal dan ik, dus logisch dat die een betere eindmix afleveren.

Telkens opnieuw beginnen en blijven doen !

 

 

 

 

 

 

“De enige manier om goed te worden in mixen is door het dikwijls te doen. Oefening baart kunst, in dit geval een goede eindmix ! ”

 

Luc LF Caeyers

Deepin2studio

Dat is het geheim van een goede mix, door het gewoon te doen en te blijven doen. De reden dat je niet goed bent om een goede eindmix af te leveren, ligt simpel in het feit dat je te snel opgeeft. Dat het niet meteen zal lukken, is ook een feit, dat hoort erbij, maar dat mag geen reden zijn om te stoppen.

Je zal de ene na de andere slechte opnames of eindmixen maken, tot je gaande weg beter wordt en je expertise zal toenemen.

Wil je bij de top horen van mixing engineers, doe dan 25 albums per jaar, voor de volgende 10 jaar en je zal ook bij de beste horen.

Uiteindelijk luister je regelmatig naar de muziek die jij graag hoort en weet je in je hoofd precies hoe zulke songs moeten klinken. Gebruik de tools die je voor je hebt om een goede eindmix te maken en jou muziek te laten klinken zoals jij het in je hoofd hebt. Gewone, gemiddelde goeie oren zullen je naar goede resultaten leiden en connecteren met de doorsnee fan, maar blijven mixen, geen gouden oren voor nodig !

Muzikale groeten !

Luc LF Caeyers

 

 

 

Pin It on Pinterest